Valóban nagy élményt nyújt az új oldalélmény?

új oldalélmény

Gyerekkoromban nagyanyám mondta mindig, hogy „régen minden sokkal jobb volt”, én meg persze az új dolgokért rajongó, ifjú lázadóként folyton ellenérveket gyűjtöttem az állításával szemben. Mára már rájöttem, hogy volt ebben is igazság. Mostanra úgy vagyok vele, hogy ha valami jól működik, azon nem biztos, hogy változtatni kell. De azért vannak kivételek. Az interneten a hosszú ideig tartó állandóság nem tartható, a statikus dolgok unalmassá válnak, éppen ezért örvendeztetett meg minket a Facebook az új oldalélmény (new page experience) fejlesztéssel.

Mi volt előtte?

Az újítás bevezetése előtt a klasszikus oldal funkciók működtek. A legnagyobb különbség a két felület között, hogy még a klasszikus oldalakat a privát fiókból is tudtuk kezelni, csupán bizonyos funkciókhoz kellett profilt váltanunk, addig

az új oldalélmény esetében a korábbi oldalunk egy teljes értékű profillá vált hírfolyammal,

amelyet az általunk követett emberek és oldalak tartalmai töltenek meg – akárcsak egy magán profil esetén.

Kinek mi a szerepe?

A klasszikus oldalnál számos szerepkör – admin, moderátor, szerkesztő stb. – közül választhattunk egy-egy oldalkezelő esetében. Az új oldalélmény felületén mindez két opcióra redukálódik:

valakinek vagy teljes Facebook hozzáférést adunk vagy csupán feladatkezelőit.

Az első eset gyakorlatilag a korábbi admin joggal egyenértékű, a második pedig azt jelenti, hogy az adott oldalt csak más felületekről tudja kezelni az illető, posztolni például a Meta-ból vagy a CreatorStudiobol tud.

Ragaszkodjunk a régihez vagy ne?

A Facebook – hogy ne legyen olyan éles a váltás – egy ideig még engedi, hogy visszaváltsunk az automatikusan átállt új oldalélményről a klasszikusra. Némi szankcióval… Ugyanis az új oldalélmény felületén publikált posztok a visszaváltáskor eltűnnek és csak akkor válnak ismét láthatóvá, ha újra az új designt használjuk – amire valljuk, be egyszer úgyis sor kerül.

Új oldalélmény mobilon

Sokan azzal érvelnek, hogy az új oldalélmény megjelenése sokkal letisztultabb. Mindenhez egy helyen férünk hozzá, nem kell az accountok között váltogatni, nem tudunk rossz profilból posztolni és hasonlók. Ez mind igaz GÉPRŐL.
Mobilon ugyanis még egy kis fejlesztésre szorul a dolog.

Az iOS rendszert használók jobban jártak, mint az androidosok, náluk ugyanis folyamatosan a jobb alsó sarokban látható, hogy melyik profilban vannak éppen. Az Androidosoknál ennek kiderítése plusz kattintásokkal jár, és ha sok kezelt oldalunk van, akkor bizony fontos ellenőrizni, hogy éppen melyikben munkálkodunk.

Azt, hogy az új oldalélmény kezelése tényleg könnyebb, átláthatóbb-e, mindenki maga dönti el. Lehet szeretni vagy nem szeretni, viszont mint minden újítás megjelenésénél, a régitől célszerű érzelmes búcsút vennünk, az újjal meg igyekezzünk mielőbb megbarátkozni, hogy beletanuljunk a használatába.