Rajta vagy a listán?

Adatszivárgás - rajta vagy a listán?

Rajta vagy a listán?

Most nem a Jóbarátokból ismert “Hírességek, akikkel randiznék” listára gondolunk és nem is a jelenleg sokakat lázban tartó középiskolai felvételi listákra.

Ezen a listán ugyanis nem szeretnénk szerepelni. Sem mi, sem te.

Hogy miről van szó?

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint “sosem látott méretű, 26 milliárdos adatbázis került ki a netre, jelszavakkal, személyes adatokkal”.

  • Ez a hír most nem csak az adatbázis mérete miatt kapott futótűz gyorsasággal szárnyra a magyar sajtóban, hanem azért is, mert magyar nyelvű oldalak is érintettek az adatszivárgásban.

Ha kicsit jobban belemerülünk a témába, akkor azonban napi szinten olvashatunk ilyen témájú eseményekről. Adatszivárgás, feltört Facebook profilok és oldalak, adathalász applikációk és sorolhatnánk.

Ezek kapcsán nem győzzük hangsúlyozni például a kétfaktoros hitelesítés fontosságát. De az sem baj, ha a jelszavunk nem minden platformon ugyanaz és valamivel körmönfontabb annál, mint: az 123456 vagy a qwertz. A jelenlegi adatszivárgás kapcsán pedig érdemes ellenőriznünk, hogy a saját e-mail címünk érintett-e valahol. Erre remek lehetőséget nyújt a Have I Been Pwned weboldal. Ennek az oldalnak az alapja egy folyamatosan frissülő nyilvántartás a kiszivárgott e-mail címekről és jelszavakról. Te rajta vagy a listán?