Szezonalitás mindenek felett

Felkészülni a szezonális kampányokra időigényes munka.

Szezonalitás mindenek felett.

Black friday és karácsonyi kampány. A két legnagyobb, szezonális akciókat generáló időszak. De ezeken túl, az év többi szakában is találkozhatunk gyakorlatilag a világot megmozgató globális, szezonális kampányhullámokkal.

Ahogyan egy moziban dolgozó számára teljesen egyértelmű este 7 órakor, hogy rá kell hangolódnia a “8 órás tömeg”-re, úgy egy marketinges számára is egyértelmű, hogy a szezonális kampányokra időben fel kell készülnie. Mit csinál a filmszínház lelkes munkatársa? Ellenőrzi a pénztárgépszalagot, dupla adag popcornt süt, feltölti az italos hűtőket, meg a csokoládés polcokat és ha még futja az idejéből, a mosdóba is kiszalad.

A marketinges viszont nem egy órával a kampány indulása előtt kezdi el a felkészülést.

A kreatívok kitalálása, akcióhoz igazítása és elkészítése, a szükséges háttérmunkák elvégzése (landing page optimalizálása, tartalmak időzítése), vagyis a minőségi ötletgazdag munka ennél több időt vesz igénybe. Ezért szeretjük – jelen esetben – a húsvéti időszak előtt másfél hónappal elkérni az akció részleteit.

A szezonalitás szinte minden iparágban befolyásolja a marketing stratégiákat, ami alól nem tudunk és nem is akarunk kibújni. Szeretnénk viszont kreatívabbak lenni annál, mint hogy húsvéti tojásba rejtett termékfotókkal, vagy egy nyuszi alakú “csokimikulással” rukkoljunk elő.