Mit tegyünk ha sárgalapot kapunk a Google-től?

Mit tegyünk, ha sárgalapot kapunk a Google-től?

Mit tegyünk, ha sárgalapot kapunk a Google-től?

Ismerős helyzet: a focipályán a bíró sárga lapot ad, a lelátó pedig egy emberként üvölti, hogy “szemüveget a bírónak!”. Ám, ha a lelkes B-közép (vagy a videó bíró) nem tudja a szabálykönyv ide vonatkozó részét citálva cáfolni, úgy a bíró szava él. Pont, mint a hirdető kontra Facebook/Google meccsen…

Merthogy a Google-nek és a Facebook-nak is van szabályzata arra, hogy milyen hirdetéseket enged megjeleníteni, és ezek a normák gyakran országonként is eltérnek.

Az általunk közzétett hirdetéseket első körben egy szoftver ellenőrzi, majd ha hibát talál a tartalomban, egy rendszerüzenet jelzi számunkra. Ilyenkor két lehetőségünk van: vagy az ajánlásnak megfelelően kijavítjuk a problémás részeket – vagyis igazat adunk a bírónak –, vagy úgy ítélvén meg, hogy mi mindenben szabályosan jártunk el, újbóli felülvizsgálatot kérhetünk, amikor már egy hús-vér munkatárs nézi át a hirdetésünket. Hogy melyik esetet érdemes választani, csakis azon múlik: mennyire ismerjük a szabályzatot. Ugyanis a robot gyakran visszadob szabályos tartalmakat is. Hogy miért akadt éppen fent a szűrőjén, azt csak a “jóságos tervezője” tudhatja. Viszont, ha valóban “szabálytalankodtunk”, ennek ellenére túl sokáig erősködünk az igazunk mellett, akár fióktiltást is kaphatunk a sporitól, ami mondanunk sem kell a hirdetések teljes leállásához, végederményben az oldalunk látogatottságának komoly visszaeséséhez vezethet. Hát, kinek kell ez?