5 + 1 érv a felhő ellen – amit hallottunk már

Ha annyi tízezresem lenne, mint ahány kifogást hallottam a “miért ne térjek át a felhőre?” témakörben, szerintem most nem itt klimpíroznék a billentyűzeten, hanem minimum Bill Gatessel golfoznék. Jelen írásomban összeszedtem nektek a leggyakoribb felhő elleni érveket, amiket unalomig ismerünk és amelyeket fél perc alatt tudunk cáfolni. Szóval, ideje, hogy frissítsétek a repertoárt! Vagy higgyetek nekünk.

1. Ha felhőm van, az Office-t nem használhatom majd!

Hát igen! Van a két Góliát, amelyek előnyeiről-hátrányairól itt értekeztünk. Kétségtelen, hogy irodai megoldásaik jó pár ponton eltérnek, de azért nem összeférhetetlenek egymással! A cloud ma már képes arra, hogy felismerje, kezelje és automatikusan rendszerkompatibilissé alakítsa Office dokumentumainkat. Tehát akkor sem fog összeomlani a rendszerünk, ha valamelyik kollégánk vagy ügyfelünk nem tud meglenni a jó, öreg Word-file-ok nélkül.

2. A felhőben eltűnnek az adataim!

Talán, ezzel kellett volna kezdenem, mert ezt hozzák fel ellenérvként a legtöbben. Nos, akkor nézzük, hogyan dolgozik a Google a biztonságunkért?

Három különböző földrészen, több ezer, az informatika minden csínját-bínját ismerő informatikus dolgozik azon, hogy az adatainkhoz csak azok férjenek hozzá, akiknek megengedjük.
Most nem mélyednék bele a részletekbe, legyen elég annyi, hogy az adataink titkosításáért felelős szabványt a G-Suite mellett a világ legmenőbb bankjai alkalmazzák. A módszer elve a véletlen számokon nyugszik. Mivel a számítógép egy nagyon ostoba, ám végtelenül szorgalmas találmány, a véletlen dolgokkal nem nagyon tud mit kezdeni, ő a jó előre kiszámított, beprogramozott adatok terén mozog otthonosan. Ekkor jön a képbe a lávalámpa, amelynek belsejében a nonstop mozgó folyadékok mozgásának iránya és sebessége lesz a kérdéses véletlenszám generátor. Az így kapott adatok milliárdjai adják a rendszerhez szükséges titkosítási kódokat. Nem állítom, hogy ennél professzionálisabb metódus nem létezhet, szóval, ha van ennél betonbiztosabb ötleted, azt kérlek, ne nekem, hanem a Google központba írd meg! Biztos vagyok benne, hogy vevők lesznek rá.

3. Internet nélkül nem fognak dolgozni a kollégáim!

Kétségtelen, hogy internet nélkül ma már nehéz elképzelni az életünket, de jó (illetve megítélés kérdése, hogy inkább rossz) hír, hogy akkor is mehet tovább a munka. A Gmail vagy a Google dokumentumok ugyanis beállíthatók a helyi információk tárolására. Amikor pedig ismét elérhetővé válik a hálózat, a rendszer az addig offline rögzített adatokat magától feltölti a felhőbe. Tehát, a krónikus munkakedvetlenséget innentől nem érdemes az internetre fogni.

4. Ezek után mindig nálam legyen a laptopom?

“Ok, ok, hogy a felhőben dolgozom. De mi van akkor, ha épp nincs kéznél a laptopom, mégis meg szeretnék mutatni az ügyfelemnek egy dokumentumot?” A rutinos felhasználók ezen a gyenge kifogáson már csak mosolyognak, hiszen tudják: a G Suite egyik legnagyobb dobása, hogy az itt tárolt adatok bárhonnan: okostelefonról, tabletről, laptopról elérhetők.

5. És ők is látják, amit csinálok?

Ha a kérdés arra vonatkozott, hogy kollégáid a megosztott dokumentumaidra éppúgy rálátnak, akárcsak te, akkor van neked egy rossz hírem.

A közösen szerkesztett szövegekben, táblázatokban valóban látható, hogy aktuálisan mit (vagy épp mit nem) írunk. Ez segíti a team munkát.
És a jelenség velejárója, hogy a munkavégzés közben elkövetett kisebb hibáink is láthatóvá válnak a többiek számára. De, nyugalom! Egészen biztosan lesz, aki észreveszi és jelzi a malőrt, mielőtt azt a nagyfőnök szúrja ki.

+1. Az újat megtanulni ellenkezést vált ki

Azt gondolod, egy céged alkalmazottai nehezen viselik majd a rendszerbe költözés tanulási időszakát? Jól gondolod, általában így van. A 6 érv közül ez az egyetlen, ami valóban megállja a helyét.

Kezdetben biztosan lesz akadozás, sőt akár visszalépésnek is tűnhet, ahogy “élezzük a fűrészt”. De hosszú távon annyi előnyt hoz ez a penge “szerszám”, ami hamar feledteti a kezdeti akadozást.
Érdemes olyan szolgáltatót választanod, amely megtanít a felhő használatára, és bármilyen probléma esetén segít.